Lojistik firmalarına verilen ceza mahkemeden döndü

İzmir'de yer alan 72 taşımacılık şirketi teşebbüse, 6 milyon 131 bin 584 lira idari para ceza verildi.

Yayın: 08 Nisan 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 08.04.2023 20:39:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
222 okunma
Takip EtGoogle News

İzmir'de yer alan 72 taşımacılık şirketi teşebbüse, 04.03.2021 tarihinde, Rekabet Kurulunca 'İzmir merkez ve çevre ilçelerinde yer alan limanlara/limanlardan karayoluyla konteyner taşımacılığı yapan teşebbüslerin fiyat tespiti yapmak suretiyle 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri' gerekçesiyle, 6 milyon 131 bin 584 lira idari para ceza verildi. 

Basında da geniş yankı bulan bu olay sonrasında, bu teşebbüsler içinde yer alan ve yaklaşık 400.000,00 TL ceza kesilen Genç Çelik Lojistik avukatı Av. Efekan Kaptan ile başlatmış olduğu hukuk mücadelesi çerçevesinde konuyu Ankara 2.İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkemece 06.04.2023 tarihinde verilen karar ile idari para cezası iptal edilerek emsal bir karara imza atılmış oldu. 

İzmir Merkez ve Çevre ilçelerinde limanlara konteyner taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren 72 teşebbüse Rekabet Kurulu tarafından fiyat tespiti ve müşteri paylaşımı yaptıkları gerekçesi ile 04.03.2021 tarihinde 6 milyon 131 bin 584 idari para cezası verildi.  Genç Çelik Lojistik de bu para cezası verilen teşebbüslerden birisiydi. Ceza gerekçesi olarak da; kendisine gönderilmiş olan fiyat belirlemeleri içeren bir maile olumlu-olumsuz hiçbir cevap verilmediği gösterilmişti. Yaklaşık ispat yoluyla verilen yüksek miktarlı bu ceza için, teşebbüs avukatı Av. Efekan Kaptan ile hukuk mücadelesi başlatarak konuyu yargıya taşıdı. 
Ankara 2. İdare Mahkemesi tarafından 06.04.2023 tarihinde verilen kararda mahkeme bir maile cevap vermemenin ceza kesilmesi için yeterli bir delil olmadığına karar vererek bunun bir yaklaşık ispat aracı olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetti.; Yargı sürecine ve karara ilişkin olarak Avukat Efekan Kaptan:  "Müvekkilimiz davacı Şirket yönelik Rekabet Kurulu tarafından uygulanan İdari Para Cezası'na fiyat içeren maillerin davacı şirketi haberdar edip etmediğinin bilinmemesi, söz konusu Şirketin  çerçeve anlaşmayı bilecek durumda olmaması sebebiyle Mahkeme tarafından söz konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. Karar, Şirketlerin haklarını korumak açısından  önemli ve değerliydi. Bizim aldığımız mahkeme kararı adı anılan Şirketlere  bir nebze olsun rahat nefes aldıracaktır. Kimse bir maile cevap vermemesi nedeniyle cezalandırılamaz. Ayrıca rekabet kurulu açısından da yaklaşık ispatın tespiti ve ispat koşullarını belirlemesi açısından emsal bir karardır" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.