Folkart’tan muhteşem sergi

Cumhuriyeti’mizin 100. Yılı’nda FOLKART’ın hazırladığı Muhteşem ATATÜRK SERGİSİ 29 EKİM’DE Folkart Gallery’de ziyarete açılıyor.

Kültür Yayın: 28 Ekim 2023 - Cumartesi - Güncelleme: 28.10.2023 10:08:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
76 okunma
Takip EtGoogle News

“Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk”

KUVÂYİ MİLLİYE DESTANI’NDAN 

Nâzım Hikmet’in Kuvâyi Milliye Destanı’ndaki unutulmayan bir dizeden ilham alınan ve hazırlanışı tam yedi yıl süren; Proje Direktörlüğü’nü Folkart Gallery Genel Koordinatörü Fahri Özdemir’in yaptığı sergi “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” adını taşıyor.

 

CUMHURİYETİ’MİZE SAYGI DURUŞU

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut SANCAK, Folkart’ın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi olarak yıllardır hazırlandıkları bu çok kıymetli serginin, Cumhuriyeti’mizin 100. Yılı’na bir saygı duruşunda bulunma ve Mustafa Kemal Atatürk’e minnet gösterme amacı taşıdığını belirtti. 

 

YAYIMLANMAMIŞ FOTOĞRAFLAR

Folkart Gallery “Karanlıkta Akan Bir Yıldız” adlı özel bir Atatürk sergisi açıyor. Yıllardır tamamlanması için büyük gayret gösterilen sergide, Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyu ile paylaşılan 150 adet yayımlanmamış fotoğrafıyla birlikte, Atatürk’ün kullandığı, bilinmeyen birçok obje de bulunuyor.

Bu objeler arasında Atatürk’ün sigara tabakaları, bastonu, kravatı gibi örnekler yer alıyor. Atatürk’ün bazı kişilere imzaladığı fotoğraflarla birlikte yerli ve yabancı fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar, serginin dikkat çekici bölümünü oluşturuyor.

 

YAZIŞMALAR, MADALYALAR, ÖZEL EŞYALAR

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün özel yazışmalarının orjinalleri, el yazması mektupları, madalyalar, en kritik anlardaki telgrafları, serginin bir başka dikkat çekici unsurları arasında. Sergide, Atatürk’ün kendi el yazmaları, annesi Zübeyde Hanım’ın mektubu, Atatürk ile ilgili dönem afişleri, belgeler ve birçok dönemsel gazete ve dergi örnekleri, yüz yıl önce kullanılan Cumhuriyet ve Atatürk için üretilmiş çok özel objeler yer alıyor.

 

ATATÜRK’E MİNNET GÖSTERMEK

Sergi için bir basın lansmanı yapıldı. Sunuculuğunu ünlü tiyatro sanatçısı Volkan Severcan’ın yaptığı etkinlikte konuşan Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, uzun yıllardır yaptıkları çalışmalar, katıldıkları müzayede ve benzeri girişimler neticesinde, Türkiye’nin en önemli Atatürk Koleksiyonu’na sahip olduklarını ve bununla gurur duyduklarını söyledi. Mesut Sancak, çok büyük emek verilerek hazırlanan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” adlı bu serginin, Cumhuriyeti’mizin 100. Yılına büyük bir saygı duruşunda bulunmak ve Atatürk’e minnet göstermek olduğunu dile getirdi.

 

 

 

REKOR ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Sancak, 2018 yılında açılan Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal sergisini 220 bin kişinin ziyaret ettiğini anlatan Sancak, yeni açılacak sergiyi ise 300 - 400 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

Sancak, Folkart Gallery’deki sergileri kaç kişinin ziyaret ettiğini özellikle takip ettiğini belirterek, “Folkart olarak kaç metrekare inşaat yaptığımız, kaça sattığımız, ne kadar ciro yaptığımız gibi rakamlardan daha çok Folkart Gallery ziyaretçilerimizin sayıları, gösterilen ilgi bizleri mutlu ediyor” dedi.

 

“ATATÜRK TANINSIN, BİLİNSİN, ANLAŞILSIN”

Sancak, “Sergimizi çok insanın gezmesini çok istiyorum. Herkes Atatürk'ü tanısın, yaptıklarını görsün, bilsin. Cumhuriyet'in ne zor şartlarda kurulduğunu insanlar anlasın ve bütün Türkiye'nin bu serüveni görmesini arzuluyorum. Sergimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlik yıllarından başlıyor. Büyük Taarruz’a doğru gidiyor ve ilerliyor. Ve en sonda Atatürk'ümüzün yaşlı ve ebediyete intikal ettiği zamanki yatağında yüzünden alınan maskı da var. Özellikle en son parça beni çok fazla etkiliyor” şeklinde konuştu.

Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili ciddi bir koleksiyona sahip olduklarını dikkat çeken Mesut Sancak, “Bu eserleri bir müzeye dönüştürmek için çalışma başlattık. Bir kaç yıl içinde İzmir'e güzel bir müze kazandırmak istiyoruz” dedi.

 

GURUR KAYNAĞI

Serginin kendilerini çok heyecanlandırdığını, gururlandırdığını dile getiren Folkart Genel Müdürü Metin Sancak ise “Cumhuriyetimizin 100. yılı olması nedeniyle bu serginin önemi katbekat artıyor. Bu sergi için yıllardır çalışıyoruz. Bu eserleri tek çatı altında toplayabilmek 7 yıl aldı. Şu an gördüğünüz eserler koleksiyonumuzdaki toplam eserlerin sadece yüzde 25’idir” diye konuştu.

 

KURTULUŞUN GÖRSEL BÜTÜNLÜĞÜ 

Sergi Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’nın “hasta adamı” diye nitelendirilip, 1918 yılı sonlarında neredeyse ölüm döşeğinde olarak tanımlandığı bir dönem ile çok zor koşullarda sürdürülen Kurtuluş Savaşı sonrası Cumhuriyeti’mizin kuruluşunun ilk yılları arasındaki çok büyük serüveni, görsel bir bütünlükle yansıtıyor.

 

KOLEKSİYONERLERİN GÖNÜLLÜ DESTEĞİ

Folkart Gallery, ayrıca bu özel sergiyle ilgili Türkiye’nin değerli Atatürk koleksiyonerlerinden de gönüllü destek aldı. İzmir’de halka ücretsiz sunumu Nisan 2024’te sona erecek bu kıymetli sergi bir Folkart Prodüksiyonu olarak, önce Ankara, sonra İstanbul’da sanatseverlerin karşısına çıkacak.

 

SERGİ KÜNYESİ

“Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk”

Proje Direktörü: Fahri Özdemir

Küratör: Özdemir Erdem

29 Ekim 2023 / 31 Mart 2024

Folkart Gallery / İzmir

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.