Pozitif Diyetisyen’den leptin direnci uyarısı

Uzman diyetisyen Hanife Kara, kilo verememe sebeplerinden birisinin de leptin direnci olduğunu sağlıklı beslenilmemesi halinde leptin hormonu ile beyin arasındaki iletişimin bozulduğunu söyledi.

Yayın: 15 Şubat 2024 - Perşembe - Güncelleme: 15.02.2024 11:08:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
37 okunma
Takip EtGoogle News

Kilo veremeyenlerin leptin direncini kontrol ettirmesi gerektiğini ifade etti. 
Pozitif Diyetisyen Hanife Kara, “Hiç düşündünüz mü bazen kilo verememe sebepleriniz nelerdir? Bazen bazı kişiler hemen kilo verebilirken bazıları veremeyebiliyor. Bunun sebebi aslında leptin direnci olabilir.Bu direnç çoğu insanı etkileyebilen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Peki leptin nedir? Vücudumuzdaki yağ hücreleri tarafından üretilen ve hipotalamus bölgesine ulaşıp, yağ dokusunu yedek enerji olarak beyne ileten, iştahımızı,yeme alışkanlıklarımızı düzenleyen bir hormondur. Depomuzda yeterli yağ olup olmadığını beynimize leptin hormonu iletir. Bu sayede beyniniz iştahınızı kontrol eder. Hangi tür gıdalardan ne kadar yiyeceğinizi kontrol etmiş olursunuz. Gereğinden fazla yağ hücremiz varsa leptin seviyemiz yükselecek ve bu bilgiyi hipotalamusa iletecektir. Bu durumda sağlıklı bir kiloda kalmak için daha az yenmesi ve daha fazla enerji harcanması gerektiğini anlayacaktır. Yani biz hem kilomuzu hem de leptin seviyemizi düzenli seviyede tutmak zorundayız” şeklinde konuştu.
Leptin hormonu hakkında açıklamalarına devam eden Kara, “Bazen beyin leptin arasındaki etkileşim bozulabilir. Biz bu bozulmaya leptin direnci adını veririz. Sağlıksız beslenmek, kilo alımı, alkol tüketimi, hareketsiz yaşam vs. vücuttaki leptin hormonunun üretimini engeller. Çok fazla tatlı isteği, yemekten sonra bile açlık hissiyatı, hızlı kilo alımı, kilo vermede yavaşlama, göbek bölgesinde aşırı yağlanma, yemeklerden sonra uyuya kalma, tansiyon yüksekliği gibi durumlar leptin direncinizin olduğunu gösterebilir. Eğer bundan şüpheleniyorsanız bazı kan testleri ile bakabilirsiniz. Açlık insülin seviyesi, trigliserid seviyesi dolaylı şekilde leptin direncinizi ortaya çıkaracaktır. Eğer doktorunuz öngörürse leptin seviyenizin ölçümünü de özellikle yaptırabilirsiniz. Bunun için düzenli beslenme çok önemli. Leptin direncini en çok etkileyen şey kesinlikle beslenme şeklimizdir. Antioksidanlardan zengin, protein, yağ ve karbonhidratın dengeli olduğu bir beslenme programı uygulamanız gerekiyor. Özellikle fazla şeker tüketimi leptin direncini en çok etkileyen sebeplerden biridir. Sağlıklı bir vücut için düzenli beslenmek zorundayız”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.