Deprem Karakutu Sistemiyle hayatlar kurtulacak

İzmir'de bir araya gelen bir grup mühendis, bu acılar yaşanması diye 'Deprem Kara Kutu Sistemi' projesini hayata geçirdi.

Teknoloji Yayın: 13 Aralık 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 13.12.2023 18:57:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
141 okunma
Takip EtGoogle News

İzmir'de 'Deprem Kara Kutu Sistemi' projesi üzerinde çalışan mühendisler, deprem öncesinde binaların zemin ve salınımlarını sürekli takip eden, deprem anında binayı koruma altına alan, eğer yıkım yaşanmışsa enkazda canlı olup olmadığını ve konumunu bildiren yüksek teknoloji bir sistemi geliştirdi.

İzmir'de 30 Ekim depremi, 6 Şubat'ta gerçekleşen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem, birçok acıya yol açıp yüzlerce kişinin ölüp yaralanmasına yol açtı. İzmir'de bir araya gelen bir grup mühendis, bu acılar yaşanması diye 'Deprem Kara Kutu Sistemi' projesini hayata geçirdi. Prof. Dr. Zafer Akçığ rehberliğinde, inşaat mühendislerinin katkılarıyla geliştirilen sistemde, deprem öncesinde binaların zemin ve salınımlarını sürekli takip ediyor. Deprem anında binayı koruma altına alan, eğer yıkım yaşanmışsa enkazda canlı olup olmadığını ve konumunu bildiren yüksek teknoloji bir projede; Yazılım Mühendisi Ahmet Çağlayan da katkılarıyla geliştirildi.
ARAMA VE KURTARMA FAALİYETLERİNE KATKI 
Richter Ölçeği'ne göre 5 magnitüd büyüklüğünde ve üzerinde gerçekleşen depremlerden sonra oluşabilecek hasar ve yıkımlarda, arama ve kurtarma ekiplerinin gerek duydukları bilgilere ulaşmasını sağlayan sistem şöyle çalışıyor. Deprem KaraKutu Sistemi; Bir adet bina girişine konulan merkez kontrol cihazı, bir adet çatıya konulan çatı cihazı ve her dairenin odalarına konulan sensör cihazları olarak üç temel bileşenden oluşuyor. Toplanan veriler, periyodik olarak sunuculara gönderiliyor. Oda sensörleri deprem anında ya da normal koşullarda sadece bekleme modunda çalışıyor. Merkez kontrol cihazı, bir yıkım algılarsa tüm oda sensörleri aynı anda tetiklenip canlı taramaya başlıyor. Enkazda bir canlı verisi bulurlarsa; merkez kontrol cihazına iletiliyor. Cihazı ise, elde ettiği verileri sunucuya ileterek; hızlı bir biçimde arama ve kurtarma faaliyetlerine katkı sağlıyor.

Projeyi hayata geçiren ekibin lideri Kader Kaya, "Tek hedefimiz depremlerde ölmek artık kaderimiz olmasın diyerek başladık. Biz bu sistemle beraber aynı zamanda bir vefat olayı yaşanırsa, ölen kişinin de yerini tespit ederek, en azından cenazesinin ailesine ulaşmasına olanak sağlıyoruz. Sistemimiz, deprem sonrası yardımların en kısa zamanda enkazda mahsur kalan kişilere ulaşmasına imkan tanımak. 
Şirket olaraktan hedefimiz bu sistemi, Türkiye genelinde hayata geçirmek ve daha sonra bizim gibi deprem kuşağında bulunan ülkelere de ihraç etmek. Sistemimiz şu an hazır durumda, testlerine devam etmekteyiz. Projeyi geliştirme çalışmalarımız da buna paralel olaraktan devam etmektedir" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.